Powered By Blogger

Receptek

1.Murray-féle enzimkoktél:egy banán,fél mangó,két narancs,fél papaja és egy negyed friss ananász leturmixolva.


Inzulinital:egy kanálnyi fekete teához egy-két csipetnyi babér levél,fahéj,szegfűszeget és kurkumát adunk.Tíz percig állni hagyjuk,lehűtve fogyasztjuk.Tehetünk hozzá még koriandert és köményt is.


3.Fájdalomcsillapító tea: készíthető fűzfakéregből,piros csípős paprikából,szegfűszegből,gyömbérből, és borsmentából.Keverjük össze ízlés szerint a hozzávalókat,készítsünk belőle teát,szükség szerint fogyasszuk a nap folyamán.


4.Gyomorfekély elleni gyümölcskoktél: banánt és ananászt vágjunk fel gyümölcsös tálba /a mennyiség tetszőleges,attól függően,hogy hány személyre készítjük/tegyük hozzá az áfonyát,ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal,szegfűszeggel,és gyömbérrel.Tálaláskor locsoljuk meg mézzel.


5.Fertőtlenítő szájöblítő
   Hozzávalók
0,5 dl vodka                                    1 evőkanál cukornyírfa 
2 evk.eukaliptusz levél                    1 evk. kakukkfű
2 evk.kardamom termés                  1 evk. indiáncsalán
2 evk.rozmaring vagy
              fodormenta
jól zárható üvegben keverjük össze a hozzávalókat vodkával,zárjuk le egy hónapra.Az utolsó kortyot le is szabad nyelni!Finom.




6.Gyomorrontás elleni tinktúra:az alábbi gyógynövényekből készíthető,aszerint hogy melyik áll a rendelkezésünkre.Egy-egy ki  maradhat,de egyénileg válogathatunk  mennyiséget is:egy csipetnyi  angyalgyökér,rozmaring,kurkuma,ánizs,kamilla,koriander,ánizs,gyömbér,édesgyökér,két-két csipetnyi majoránna és borsmenta.
Az összetevőket áztassuk alkohol és víz keverékében /egy csésze ásványvíz ,egy kupica vodka/.Fogyasztható teaként,ananászlében is.



7.Ízletes karotinoinleves:hat személyre készíthető színes,ízletes étel,amely a kezdődő szürke hályogra is hasznos lehet.
Hozzávalók: 
30 dkg konzerv sütőtök               2 teásk.reszelt narancshéj
30 dkg narancs apróra vágva      csipet só
 2  dl  rózsaszín grépfrútlé            csipetnyi paprika
15 dkg aprított sárgarépa             csipetnyi kurkuma
15 dkg apróra vágott                    cukor ízlés szerint
               édesburgonya                1 teásk.kókuszreszelék
A cukor és a kókuszreszelék kivételével a hozzávalókat közepes hőfokon felforraljuk,lefedés után még húsz percig főzzük,amíg a zöldségek megpuhulnak.Ha kész adagonként pürésítjük gépben,visszatesszük lábosba,ízlés szerint édesítjük a cukorral.Alacsony hőfokon melegítjük amíg kellő sűrűségű nem lesz.Tálaláskor meghintjük a kókuszreszelékkel.




8.Hályogtea: a fél liter felforrt vizet vegyük el a tűzről,tegyünk bele rgy maroknyi macskamentát,rozmaringot,citromfüvet.Adjunk még hozzá teáskanálnyi gyömbért, egy-két csipetnyi kurkumát.Hagyjuk ázni húsz percig,átszűrve fogyasztható teaként,vagy gyümölcslében.Ihatjuk melegen,vagy hidegen,ízesíthetjük citromlével vagy mézzel.




9.Kis svéd keserű:
Hozzávalók:
10 g aloé                                     10 g kurkuma gyökér
  5 g mirha                                   10 g Theriak venezian
0,2 g sáfrány                                5 g bábakalács gyökér
10 g szennalevél                         10 g  angyalgyökér
10 g rebarbaragyökér                 10 g manna
10 g kámfor/csak 
                     természetes/

A füveket széles nyakú üvegbe tesszük,feltöltjük másfél liter 30-40 %-os gabona vagy finom gyümölcspálinkával.Két hétig vagy a napon,vagy melegen tartjuk,naponta fel kell rázni.Átszűrjük egy kisebb üvegcsébe,a maradékot lezárva tovább tároljuk,immáron hűvös helyen .A készlet sokáig elég,mindig után töltünk,a maradékot évekig is eltudjuk tenni és felhasználni./A receptet egy svéd orvosprofesszor dolgai között találták,a neve Dr. Samst./