Powered By Blogger

Amit tudni érdemes

 Alkalmazás előtt az alábbi tanácsokat érdemes átgondolni:


- Mindenképpen rendelkeznünk kell alapismeretekkel.Tudnunk kell meghatározni a növényt,amit szeretnénk felhasználni.Tájékozódjunk szakembernél a növényi hatóanyagok mibenlétéről.Diagnózist ne mi állítsunk fel,ez az orvosok feladata,dolga.Figyeljünk a mellékhatásokra,az esetleges allergiás tünetekre.A növények fogyasztásakor is felléphetnek kölcsönhatások,észlelésükkor keressük fel orvosunkat.Mielőtt alkalmazzuk a füveket,gyógynövényeket,ésszerű az orvossal és a fitoterapeutával egyeztetni. 

- A szabadban szedett gyógyfüvek,növények szoros és megnyugtató  kapcsolatot alakíthatnak ki ember és természet között.A gyűjtő munka közelebb visz az ős elemekhez,mind fizikailag,mind szellemileg jótékony hatással bír.Azonban csak az éljen ezzel a szép és nemes lehetőséggel aki biztos és járatos a témában.


- Az otthoni kertészkedés, termesztés is sok öröm forrása.Akinek van kertje,kialakíthat egy kis botanikus sarkot.A növényeknek azonban elég egy balkon láda,cserép,agyag tál.Tehetjük a párkányra,erkélyre,ajtó mellé.Gondozásuk,fejlődésük,ápolásuk megnyugtató,kikapcsolódó élményt eredményez,és mind emelet hasznos is.


- Amikor felneveltük növényeinket,megkezdhetjük a betakarítást.A növények leveleit csipkedjük le és használjuk szükség szerint.A növény a leveleket csodálatos képességének köszönhetően újra neveli,ami új felhasználást tesz lehetővé.A betakarítást száraz,már meleg napsütéses napszakban tegyük, amikor a levelek már szárazak.A gyökereket ősszel és tavasszal,a magokat kiszáradás előtt gyűjtsük be.Főzéshez mindig frissen szedett növényt használjunk,tároljuk műanyag tasakban,de lefagyaszthatjuk,és száríthatjuk is.


- Későbbi felhasználásra a szárított füveket,növényeket barna papírzacskóban tároljuk.Néha ellenőrizzük nem penészedik--e.Ilyenkor szitára,gyolcsra,újság papírra terítsük ki,szárítsuk át.A zacskókra írjuk fel egy-egy növény nevét.A tárolásra használhatunk zárható üvegedényt is.Sötét,hűvös,de száraz helyet válasszunk a hosszútávú tárolásra.