Inzulinital:egy kanálnyi fekete teához egy-két csipetnyi babér levél,fahéj,szegfűszeget és kurkumát adunk.Tíz percig állni hagyjuk,lehűtve fogyasztjuk.Tehetünk hozzá még koriandert és köményt is.
3.Fájdalomcsillapító tea: készíthető fűzfakéregből,piros csípős paprikából,szegfűszegből,gyömbérből, és borsmentából.Keverjük össze ízlés szerint a hozzávalókat,készítsünk belőle teát,szükség szerint fogyasszuk a nap folyamán.
4.Gyomorfekély elleni gyümölcskoktél: banánt és ananászt vágjunk fel gyümölcsös tálba /a mennyiség tetszőleges,attól függően,hogy hány személyre készítjük/tegyük hozzá az áfonyát,ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal,szegfűszeggel,és gyömbérrel.Tálaláskor locsoljuk meg mézzel.
5.Fertőtlenítő szájöblítő:
Hozzávalók:
0,5 dl vodka 1 evőkanál cukornyírfa
2 evk.eukaliptusz levél 1 evk. kakukkfű
2 evk.kardamom termés 1 evk. indiáncsalán
2 evk.rozmaring vagy
fodormenta
jól zárható üvegben keverjük össze a hozzávalókat vodkával,zárjuk le egy hónapra.Az utolsó kortyot le is szabad nyelni!Finom.
6.Gyomorrontás elleni tinktúra:az alábbi gyógynövényekből készíthető,aszerint hogy melyik áll a rendelkezésünkre.Egy-egy ki maradhat,de egyénileg válogathatunk mennyiséget is:egy csipetnyi angyalgyökér,rozmaring,kurkuma,ánizs,kamilla,koriander,ánizs,gyömbér,édesgyökér,két-két csipetnyi majoránna és borsmenta.
Az összetevőket áztassuk alkohol és víz keverékében /egy csésze ásványvíz ,egy kupica vodka/.Fogyasztható teaként,ananászlében is.
Hozzávalók:
30 dkg konzerv sütőtök 2 teásk.reszelt narancshéj
30 dkg narancs apróra vágva csipet só
2 dl rózsaszín grépfrútlé csipetnyi paprika
15 dkg aprított sárgarépa csipetnyi kurkuma
15 dkg apróra vágott cukor ízlés szerint
édesburgonya 1 teásk.kókuszreszelék
A cukor és a kókuszreszelék kivételével a hozzávalókat közepes hőfokon felforraljuk,lefedés után még húsz percig főzzük,amíg a zöldségek megpuhulnak.Ha kész adagonként pürésítjük gépben,visszatesszük lábosba,ízlés szerint édesítjük a cukorral.Alacsony hőfokon melegítjük amíg kellő sűrűségű nem lesz.Tálaláskor meghintjük a kókuszreszelékkel.
8.Hályogtea: a fél liter felforrt vizet vegyük el a tűzről,tegyünk bele rgy maroknyi macskamentát,rozmaringot,citromfüvet.Adjunk még hozzá teáskanálnyi gyömbért, egy-két csipetnyi kurkumát.Hagyjuk ázni húsz percig,átszűrve fogyasztható teaként,vagy gyümölcslében.Ihatjuk melegen,vagy hidegen,ízesíthetjük citromlével vagy mézzel.
9.Kis svéd keserű:
Hozzávalók:
10 g aloé 10 g kurkuma gyökér
5 g mirha 10 g Theriak venezian
0,2 g sáfrány 5 g bábakalács gyökér
10 g szennalevél 10 g angyalgyökér
10 g rebarbaragyökér 10 g manna
10 g kámfor/csak
természetes/
A füveket széles nyakú üvegbe tesszük,feltöltjük másfél liter 30-40 %-os gabona vagy finom gyümölcspálinkával.Két hétig vagy a napon,vagy melegen tartjuk,naponta fel kell rázni.Átszűrjük egy kisebb üvegcsébe,a maradékot lezárva tovább tároljuk,immáron hűvös helyen .A készlet sokáig elég,mindig után töltünk,a maradékot évekig is eltudjuk tenni és felhasználni./A receptet egy svéd orvosprofesszor dolgai között találták,a neve Dr. Samst./